cover pic

Sunday, January 23, 2011


Hari ni jalan2 pegi Brunei. Bangun pagi jam 10 lebih.. best nyer tido... tido sampai tak ingat dunia.. hahaha... Pastu bila bangun trus tengok movie. SKYLINE. Best gak lah ngan CGI effect tu... lepas habis layan cite tu trus jalan pegi Brunei... yayyyy~~~ 

Jalan lebih kurang jauh gak lah... dalam 2 ke 3 jam camtu... sampai Brunei je lalu Istana pastu banyak lah tempat menarik tapi since JR takda camera so takleh buat apa2 sangat.. tengok jelah.. huwaaaa~~~

Pastu JR jalan2 plak kat The Mall. Shopping centre yg besar gak lah.. dengan Cinema tapi kitorang tak masuk tengok wayang pun.. just jalan2 kan. Lepas tu pegi plak Bandar Seri Begawan.. sana kitorang pegi bergambar kat Masjid besar tu nama apa ntah.. then bergambar kat tugu tu.. then tengok org bawa taxi air(bot laju persendirian)... 

Lepas penat round2 dalam lebih kurang jam 5 lebih kitorang gerak balik dah pegi Limbang semula.

Best gak lah dapat pegi Brunei.. tak kisah sangat asal dah jejak kaki ke Brunei pun ok lah..

Esok dah nak balik KK. Nak tinggalkan Limbang yg best dan romantik nie.. 


JRP aka. JR

Friday, January 21, 2011


It's Thursday. It was a long day for me on the bus. Watching for a Undisputed 3: Redemption and Ong Bak 2 on dat bus oso.. I dun even sleep pun on dat bus. Sbab hampir setiap masa kena bangun sbab banyak plak checkpoint tuk chop passport. Sekejap2 kena turun bas then memang susah nak tido sedap2 lah.. muahahahaha~~

But I really enjoyed my time during the travel.. there's a lots of new places dat I never see and never heard before pun nama2 tempat tu.. lots n lots of river, paddy field, and banyak plak bukit2 yang masih penuh dengan pokok2 besar.. cantik~~~ hahaha... JR kan suka dengan pokok2an, sungai2an dan awan2an.. hahaha... 

Friday - Pagi tadi bangun lambat.. muahahaha~~ bangun awal sebenarnya tapi malas nak bangun... best plak tido kat tempat org nie... pastu bangun2 je makan Roti Benjo.. telorrrr~~~~ hahaha... febret ler.... pekene skali ngan Sunkist. Dap dap... :D

Petang tadi jalan2 kat Limbang.. tempat rekreasi. tengok org joging tapi tak plak join diorang joging... tempat joging fullamakk... mantap woo.. romantic jer kalo nak joging tau tak.. haha...

Lepas jalan2 trus gi gerai makan kat open-air.. Yang paling best dia makan kat tepi sungai woo~~~ suke3. Lepas makan malam tu jugak pegi round2 tengok airport kecil Limbang tu...

pastu dah gelap dah so balik jelah... malam nie layan DVD Harry Potter-Deadly Hollow Part 1 dulu lah... Then kalo masih tak mengantuk layan LOVE IS CINTA plak... suke3 cite tu...

ok lah ... esok nak bangun awal... nak pergi Brunei..


JRP aka. JR

Sunday, January 16, 2011


I guess after all the bad things dat happened to me, I dun think I will like this January ever again.. I can say now dat I really5 hate January. Sorry about dat. Uncle passed away the same date with my befday. Thats suck! Its my befday but then how could I be happy with it? Thats ok.. thanks though to those yg wish befday to me... TYVM.

Dat is one thing, now its my dady dont really wanna talk to me.. Its ok. I'll love him still no matter what. Of coz it hurts me big time..Think I wanna die for saying something stupid. And yes, as a human being I just trying my best to be me. To be myself. No cheat, no lie and no pretend at all. I know dat he live the hard way to be tough as a leader. And there's shud be no 'NO' to him. I know him well. Ego as a leader. Thats sound fine. Tapi tolak ansur lah.. tak rugi apa2 pun..  Still, I love u dad. Yes. I really3 do.

Being a couple with someone sound really nice. Its like you can change the hell become heaven. Yeah. You know dats wow kan? But sometimes knowing the truth will not makes u happy. Yeah, we can pretend to be FINE just to make them happy. And I think dat is the start where you learn how to cheat, kan? There's always a bad and good things about pretending. Its doesn't matter u do it now and regret later or maybe the other way around. But for me, I just want you to be you. Stop pretending. You can say dats because you dont wanna hurts my feeling. Guess what? By doing so, you do hurts my feeling. I dun care pun about how bad the truth might be. If you believe in me, then I can handle it well. Well dats love. Trusting each other and stop being a pretender. 

And now dat I hate myself for losing u.

Its ok. 
I wish so much dat I can find peace at Limbang.
As I said to myself, it never easy to accept a lost.

Lights will guide, be chill.

Thursday, January 13, 2011


Kau yang pernah merasakan
Hitam terangnya cinta
Bersamamu kan ku jelang hari
Bahagia tanpamu ku gelap
Tanpamu gelap

Simpan saja semua cerita
Tentang hitamnya cinta
Bersamamu kan ku jelang hari
Bahagia tanpamu ku gelap
Engkaulah terang

Dan aku ...
Tlah yakin kan hatiku
Bahagiakanku jelang bersamamu
Dan aku ...
Yang tak bisa tanpamu
Karna engkaulah terang dalam gelapku

Bulan bintang yang slalu datang
Setia terangi malam
Tak seterang hatimu
Tak seterang cinta yang kau berikan
Yang kau berikan

Dan Aku .... 
Aku disini telah 
Mengharapkan cintamu
Dalam gelap langkahku

Dan aku ...
Aku disini tanpamu
Mengharapkan cintamu
Dalam gelap langkahku

Dan aku ...
tlah yakinkan hatiku 
bahagiakanku jelang bersamamu

Nak dengar just klik Sini

Miss you badly,
jrp aka. jr

Saturday, January 8, 2011


Sitting on the chair and watching the rain falling. Outside..
I wish I can stop thinking. I wish..
And now I hate myself for hurting you.
But sorry coz there's not much I can do.
Coz U said U just being YOU.
So, I'll show some respect.
Then I'll be away. 

Love you tho.
JRP aka. JR

Thursday, January 6, 2011


 Capricorn 12/22 – 1/19
         'Change' is your middle name at this point, Capricorn. You've been through more personal transformation in the past two years than perhaps in your entire life. The upside is that you're getting used to the intensity of it all. It helps that you're realizing the futility in holding on to people and possessions that only stunt your growth. So many layers continue to be shed on a daily basis but this also gives way to unquestionable personal power. Pluto in Capricorn will carry on for another 14 years; so if this is just the tip of the iceberg, imagine who you will be on the other side of your metamorphosis.

          This year the focus shifts from a lifestyle focused on gadgets, information and social networking to introspection, home and family. You are about to encounter your most uncensored raw self on levels as of yet unprecedented. Ready yourself, Goat, because this spring an explosion of fiery planets in Aries sweeps the very base of your horoscope getting you back in touch with some of your most primal instincts. Competition, aggression and the need for plenty of physical outlets ensue.

          Some long-standing money issues are finally coming to a finish as the planet of illusion and delusion gets ready to move on to your communication sector. You've learned to use your discrimination in choosing where to invest and where to spend. For the next 14 years, instead of worrying about money leakages you'll be working on mindfulness to avoid spacing out. In any case, your way with words is apt to become poetic and inspired, which can only make the world appear infinitely more beautiful.

Source :  2011 Horoscope

Check out these lines.

"you're realizing the futility in holding on to people and possessions that only stunt your growth"

Wow. Sbab sya ni manja kot? Skit2 mengadu.. pastu emo2... bleh? Ash? any comments? HAHAHA... But I guess its true.. until now I'm still waiting for something dat aku sendiri pun xtau yer ke tak?... masih ke tak? It's sad. I know its sound bad but still I have to move on my life... I wont go but still I'm not gonna stay like this - No.

"focus shifts from a lifestyle focused on gadgets, information and social networking to introspection, home and family"

Yeah.. I guess I shud spent more quality time for myself and family. I dunno pun dat its been quite 3  months I didnt do any exercise. Less sleep until I have to curik2 tido kat dalam bas, dalam opis kat kedai tu and sometimes tido depan customer. Wow. Employee of the year ke camni? 

And early this January, daddy received a call from kampung telling dat my uncle died early  dat morning. Its January 3rd. Its my bigday. Then my joy to tellin' the whole family about my befday was canceled.

"your way with words is apt to become poetic and inspired, which can only make the world appear infinitely more beautiful"

Somehow, I dun really believe pun with all these prediction but then when it become true one day, Wow! I am so flat seflat flatnya 2 hear everyone give an applause for my bebelan.

I wonder how it feels like.
JRP aka. JR


JAN 3RD, 2011 is my Bigday. 
With that I just wanna say millions thank to those that wish me a
Happy Born Day. 

001.  Azizi Bin Samsudin
002.  Aereel Abd Azis
003.  Adeng Amdan
004.  Amaelina Bte Abdul Rauf
005.  Azyan Shazwani Aznan
006.   Azman Musa
007.  Azran Adam
008.   Achmieyz Achimet JEmi Acimi
009.   Alexander Louis
010.  Adam Ham
011.  Araijah Pidah
012.  Angela K. Vincent
013.  Azie Hariza
014.  Alunzai Thien
015.  Adzuan Ariffin
016.  Ajaq Ramly
017.  Abdullahalim Amirul Afzal
018.  Alex Lex's
019.  Aye Axe
020.  Ahmad Fahmi Sabri
021.  Al Yang
022.  Abang Kenyang
023.  Aleya I'syah
024.  Ammi Bear
025.  Amirul Shafry
026.  Arthur Molie
027.  Arel Mohd
028.  Ahmad Zaidi Ariffin
029.  Bobo Fahad
030. Beruang Madu
031.  Budak Kampung Kunak
032.  Badrul Hashim
033.  BoNjur XXray
034.  Boboy Mohd
035.  Bobby Idzhar
036.  Boy Ale Ale
037.  Boboy Guy
038.  Chapit Zulkefli
039.  Chris Ling
040.  Cienta Akaishadhereianna
041.  Crystal Royce Pjal
042.  Charmingcub Syam
043.  CaPu CHaichue
044.  Chen Tai Ho
045.  Charlene Carfester
046.  Dylan Wahyudin
047.  Daniel Haril
048.  Dinda Nanaq
049.  Danial Ma
050.  Deeny Yahya
051.  Elizebeth Beth
052.  Eyra Hazirah
053.  Eirah Adyra
054.  Ed Benidect
055.  Fazley Budak Kechik
056.  Faaerisya Faaelicity
057.  Fendi Hiroshi Yazid
058.  Fadzli Ali
059.  Fairus Khafiz
060.  Fardan Zarith Asyraffi
061.  Gun's Momoy
062.  Ghaz Sanusi (FB Chat /Sms)
063.  Ghaz Ghazali
064.  Guava Lee (FB Chat)
065.  Harith'z Iez Qandar
066.  Hairie Otai
067.  Hisham Yahaya
068.  Hy Yusf
069.  Ifin Idish
070.  Indy Shah
071.  Idson Perez
072.  Ikha SiicewedudulLsz
073.  Joe エル・ローライト
074.  Jovie Vie
075.  Jefri Ashari
076.  Johar Bobby Johari
077.  Jessabell Soo Yong Fang
078.  Jijah Toms
079.  Joseph Henry Nuga
080.  Jone Junaizi
081.  Kapten Faqrul
082.  Kydir Ahmad
083.  Kefliz Zakaria
084.  Lor-n L. Tokuyuk
085.  Lim Young Lan RodzLanz
086.  Mat Steady
087.  Multimedia University
088.  Mohd Alfizan Ajan
089.  Morgan Augustine Dom
090.  Miqael Ridzuan Iskandar
091.  Mohd Hafiz Musah
092.  Muhammad Hafizuddin Mohd Amin
093.  Mizy Kiesselbach's Plexus
094.  Meor Zaidee
095.  Maruan Wan
096.  Mohd Khairul Kamarudin
097.  Mohd Dahalan
098.  Marie Timothy
099.  Newrule Daut
100.  Nuriez Haryadi
101.  Nelly Ness
102.  Neo R. Sudi
103.  Nazrul Azat (Sms)
104.  Nasir Ismail
105.  Naoto Shirogane
106.  Nanaq Aveiro
107.  Nsi Miakkl
108.  Natasha Binti Abd Latip
109.  Nabila Fatima
110.  Owin Wingkut
111.  Ona Chan
112.  Princess LaLa
113.  Pidos Hj Mohamed Amin
114.  Paya Terubong
115.  Paul Azlan
116.  Parwin Bibie
117.  Pinky Eyonne
118.  Qhristine Syl
119.  Robert Rubert Rob
120.  Ridzuan Azimi
121.  Reez Ryzal
122.  Rut Aboutrut
123.  Rabbiatul Adawiyah AmilBangsa
124.  Shahe Suwardi Shinoda
125.  Steve Soon
126.  Suji Scorpgurlz
127.  Si Aloy
128.  Song Boon Chong
129.  Shizu Hanis
130.  Sha Ramelee
131.  Sungai Made
132.  ShazReen Cullen
133.  Sagi Bear
134.  Saharil Hasrin Sanin
135.  Shamsul Adzrin
136.  Shah Rezal (Sms)
137.  Squid BOb
138.  Shah Shahe (Call in)
139.  Sita Desita Zamroni
140.  Sebastian Wy's
141.  SweetPumpkin Love
142.  Tengku Idzyan (Sms)
143.  Tok Bunkfez Mohamed Mahad
144.  Terror Risk
145.  Ulam Berduri
146.  Vachel Voon
147.  V'yar Lhupz Ndan
148.  Viviana Alsin
149.  Wan Shairil Azmir
150.  Wan Edi Sophean
151.  Willz Willy
152.  Yanu Astuti
153.  Yeuz Fairruzz
154.  YuzLine Lyne
155.  Yvonne Robert
156.  Yazri Izwan
157.  Zaid Zafri Zain (Sms)
158.  Zamri Rambli (Sms/call in)
159.  Zairul Hadi Hashim
160.  Zul Haniff Rusli
161.  Zizan Sipin
162.  Zabrif Ismail 
163.  z'Lyne JuzunMe

JRP aka. JR

Sunday, January 2, 2011


              I tot there was a thunderstorm last nite coz all I can remember is I think I've been struck by a thunder straight to my heart. Cant really move. I dunno wat to do. Then I pm-ing with Ash. Thanks God he was there for me. Then I just lay on my bed. Still FB-ing using my fon. And Ash is like still there and cekak-pingang-ing on me suh tido. hahaha~~ 

               There a lot of things I shud do for this month. Its started with my bigday. Not so big tho. As usual I mean. But then I must plan it all well. I 've been too busy worrying about other for the past few years. I got less quality time for myself. Working out for something dat I want even if I dun really need. Ahhh... lots of pain I tell ya.  Not been appreciated is an OK for me tho. At least I've learn something. Which is no matter how life treat u bad, smile coz you've tried. I found friend. I found enemy. I found mentor. But less time treasuring myself. So for this year I'll come up for another new solution to be the best. Enough bebel. Head still spinin' now. But before that, I'll list down all the January thang dat I shud do.

---> Bigday
---> Go for psychometric test. (05 Jan)
---> Go for Limbang. (date still not confirm)
---> Survey for a new sewing machine for mumy.(weekdays, next week maybe)
---> Paying all the bills. (later this evening)
---> Survey for a new bag. (Definitely a Nike.. hehe..)
---> Will figure out more later.. wanna go for KK.

Happy Befday JR. Smile! Its ur bigday.

Saturday, January 1, 2011


Kali ni sambut tahun baru di tempat yg sama ngan tahun lepas. 
Tempat ni memang best tuk sapa2 yang nak relaxkan minda dan melarikan diri dari hiruk piruk kota yg sibuk.  Kat sinilah tempatnya. Memang agak jauh lah dari jalan besar untuk pergi tempat nie. Tapi kalo dah sampai sini, sure tanak balik. Banyak crita pun sure tak habis. Mari tengok Sambutan New Year JR tahun nie.

Yang ni pada pagi harinya sebelum pegi mandi laut. Breakfast jap. Malam tadi susah nak ambik gambar since takda camera. Ni pun guna camera hanpon saja. Baik ada dari takda. Sudeh.. haha..

Antara tetamu yang datang. Malam tu banyak yg datang tapi smua dah balik.

Ni antara mentor yang akan jadi sumber insipirasi mereka2 yang cuba nak kuruskan badan. Sebelum ni, badan dia besaq pastu dia guna 3 bulan saja tuk jadikan saiz badan turun kepada 64kg dengan 3 cara saja. 

Tahan hati(kuat hati).
Kurangkan nasi.
Kurangkan gula. 

Dah cepat2 start bulan ni sapa2 yang nak kurus tu. hehe...

Ni plak antara view dari bilik JR. Sorang satu bilik woo~~ Bilik2 ni smua guna konsep ala2 Bali skit.. memang nampak cantik sangat setiap sudut umah nie.. baik dalam maupun luar. Siap aircond lagi woo~~ 

Bersepah skit. Biasalah kan.. bujang.... muahahhaa~~

Yang ni view dari luar tingkap. Penah ke tengok umah mcm ni? Xpenah kan? Dah tu mari2 datang sini.

Ni dapur kedua. Kat umah utama pun ada dapur. Ni lebih kepada tempat hangout2 kalo bangun malam2 tuk minum kejap. Yes, agak open air skit. Sejuk kalo malam. Bagus, jimat elektrik nak bukak kipas.

Yang ni pula lagi satu tempat homestay juga. Rumah Pangi ke 3 kalo tak silap. Malam tu diorang ada survey tempat tu, diorang kata ada 4 bilik kat atas. Cantik kan!!! Jr kene jaga bbq masa nie... I mean malam tu lah masa diorang melakukan kunjungan tu.

Serius, JR jeles tengok umah nie. Kalo ni umah JR. Satu tahun tanak kuar. Tido saja. Tak pun bila emo2 pegi je tempat nie.. kan3!!! haha...

View dari tepi. View lah sudut mana sekalipun, tetap terpikat punya!!! haha~~
Kalo time hujan duduk sini sambil minum hot-choc. Hirup minuman pastu berangan.. Pergh!!! Layan abes woo~~ Tambah2 plak kalo hujan renyai2... Sure jiwang mode masyuk punya. Dah tu mula lah terkenang2, tersengih2 sendiri ingat masa2 happy. CONFIRM!!! hahaha~~

Meja tu terlindung dari terkene hujan yer.. jgn risau.. tu yg ckap best layan2 masa hujan.. Sebab hujan tak kene punya.. Hujan ribut lain crita lah..

  Tangga tuk naik ke bilik2 tingkat atas. Teringat plak tangga kat hostel Gunting Lagadan atas Gunung Kinabalu tu. Sebijik woo~~

Ini plak view dari tepi Rumah Pangi 2. Bilik JR yang sebelah kanan tu. Kat luar tu pun boleh layan jiwang masa hujan2... bagus kan tempat nie... minum hot-choc atau Kotea (Kopi + Tea) yang nie minuman tuan umah yg suggest. Kejap2!!! KOTEA???? muahahaha~~~ mcm lain je bunyik!!! Ah sudeh!! haha...

Siap ada kolam2 kecik kat Rumah Pangi 2 ni. Kucing ni tengah pilih2 ikan mana satu tuk buat lauk malam nie.. Korang pun bole pilih kalo nak... Sile2lah pilih tu pun kalo nak Tuan Umah halau korang lah.. haha...

Kalo petang2 nak hirup udara segar sambil beriadah pun boleh. I can bet u guys yg tempat nie memang udaranya tak tercemar. Sejuk and sodap saja woo~~

 Kerusi tuk santai. Tuk pasukan pompom pun bole. Cantik bah..

Ni view dari Rumah Pangi utama. Yang ni dah fully ubahsuai. Mula2 tu lain skit. Boleh tengok dari sejarah2 camna umah nie wujud.

Yang ni awal pagi sebelum pegi mandi laut diawal tahun baru nie. 
Best3!! Tak sabar sangat masa tu...

 Ni plak J-Lo. Anjing jiran yang masuk area nie. Tapi sangat2 peramah. 
Yer.. PERAMAH. hehe...

 Tengok tu tetamu siap bagi makan kropok lekor lagi sebelum pi mandi laut.

Yayyy!!! Dah sampai pantai~~~ Jom mandi. Angin laut awal pagi tu sedap je.. kalo baring2 sure 3 minit je trus berdengkur kuat....

Kebetulan masa tu kami tidak bersendirian. Ada juga family lain yg camping2 and celebrate new year kat situ. Acara 'Buang Sial' agaknya malam tadi.

  Tinjau2 dulu sebelum mandi.

Yang ni saudara kembar penulis. Muka baru bangun tido. Abaikan keseksian tu.. biasalah kat pantai..

 Ni plak otw balik. Jumpa view yang cantik2 then berhenti jap tangkap gambar.

 Jambatan ni betul2 mengingatkan JR masa berlari dari Tuaran ke KK semasa aktiviti Inter-College(UMS) punya event. 


Kat bawah tu restoran.. Restoran ???? Gayang. Tak ingat sangat nama dia apa dah..Tapi sure hidang seafood lah kebanyakan nyer tu.. dah tempat pun tepi sungai besar kan... 

Gunung kinabalu jelas kelihatan tapi kesian tangkap gambar guna handpon saja... sudeh.. 

Kat sebelah nie pun ada juga kedai ke restoran ke atau org jual ikan... tak tau lah apa sbab tinggi gile kitorang kat atas jambatan nie...

 Pastu layan ngantuk dalam kreta. Kalo tak layan sure tidoq. Tak baik tidoq dalam kete org. kang ayaq liur meleleh tak prasan.. muahaha~~

Apa yang best kat homestay nie.. ni hah... Tuan umah akan bagi keychain kenang2an nie.. Bleh pakai jadikan key-access tau kalo nak menginap kat sini lagi lain kali. Bagus tu..  

Memang best lah kalo nak buat event sendiri2 kat sini. Nak privasy2 ke.. nak larikan diri sekejap ke... Tak pun nak bawa family jalan2 dan stay kat tempat nie ke.. Saya suggest sapa2 yang nak pegi, cuba pegi tempat nie tempat nie.  Berbaloi2!!!

Jadi kalo nak tempah ke nak tinggal beberapa hari ke silalah pegi link nie yer.. smua ada kat dalam nie info2 pasal homestay nie...
Klik sini ----->Homestay Umah Pangi

Ni post New Year tahun lepas punya. Tempat yang sama.
Klik sini ----->New Year 2010

I did enjoy my New Year.
Thanks to AB and Abg Shah.
And of course TYVM to Tuan Tanah.**sembah2... haha...