cover pic

Saturday, May 16, 2009

2 May 2009 – Titik hitam buat sekali lagi

Sabtu. Seperti biasa aku berjalan ke ofis untuk berkerja seperti setiap pagi. Memandangkan tidak mempunyai kereta sendiri maka aku hanya menaiki bas ke ofis. Macam hari-hari biasa, bangun lewat, grooming depan cermin lebih kurang setengah jam. Yelah, kalau tak nampak macho mesti taknak gerak lagi.

Masa dalam bas aku duduk 3 kerusi depan driver then macam biasa disebabkan “kejiwasenian” yang melampau-lampau saya pun dengar mp3 Sony dengar volume yang hyperblast. Bom jatuh pun gerenti tak dengar. Confirm. Then aku pun tertidur. Sedap dengan tidur, selang 40 minit then bas pun berhenti. So, konduktor pun kejutkan aku sambil berkata,
“Boss, turun mana?” konduktor dengan muka yang masih liat baru bangun.
Aku dengan tak sound2 balik dekat budak tu pun terus tarik earphones dari telinga dan masukkan dalam beg. Then terus angkat beg. Kemudian turun dari bas. Maka berjalanlah aku seperti biasa menuju Warisan Square sebab nak ambil bas ke Sembulan. Macam hari-hari biasa juga, sebelum ke ofis aku akan beli chewing gum kat kedai auntie nie. Then semasa nak check dompet kat dalam poket beg, aku pun terkejut beruk.....

Dompet dah takda dan beg terbuka. Suddenly aku teringat yang aku terlupa kunci beg tadi masa angkat beg dan terus jalan. Aku pun berlarilah macam dikejar babi hutan. Sampai tempat tu aku pun tunggu lah dekat sebelah jalan. Malangnya bas tu tak pusing balik tapi dah lari ikut jalan laut (Tanjung Lipat). Masa tulah aku naik panik sangat. Tapi tak lah panik macam orang hilang anak. Muka tetap control macho. Sebab kan ku nie macho. Haha…..! Sambung balik cerita. So, aku hilang lah segala-galanya pada hari itu. Maksudaku apa yang ada dalam wallet tu lah.
Bas yang dikatakan boleh 'ghaib' oleh aku.

Hari tu aku hilang :
1 : Macam biasa lah, first sekali mesti lah JR hilang IC.
2 : And then, balance duit gaji RM 53+.++. Tu pun balance untuk bayar yuran college and planning nak beli PSP.
3 : Kad bank Bumiputra Commerce, BCB.
4 : Kad bank BSN (Bank Simpanan Nasional)
5 : Kad Public Bank
6 : Ni pun kira penting ni, resit pembelian Handphone Nokia E71 dan Playstation 2. PS2 ni pun belum sampai sebulan beli.
7 : Dan barang-barang yang boleh kira berharga jugalah sebab pemberian orang.
8 : Aku juga hilang separuh semangat dalam kejadian ini. Tapi kemachoan tu tak luntur banyak sangat lah.

So, aku pun call lah uncle yang kebetulan kerja dekat Balai Polis Karamunsing sebagai CID sebab nak minta bantuan untuk cari bas tu. Tapi malangnya uncle pun masa tu ada dekat Balai Polis Kepayan and tengah busy katanya. So, aku minta tolong dengan member. Tapi member pun tak dapat tolong juga sebab kereta tetiba rosak padahal awal pagi tadi dia pakai kereta tu. Biasa lah, kawan waktu senang memang berlambak, masa susah takyah cerita lah.

And then, aku redha lah dengan nasib diri sebab uncle pun dah cakap bagus pergi buat laporan polis terus. Tapi aku masih nekad nak tunggu bas tu. After that, tengahari lepas selesai buat laporan polis aku pun pergi lah tunggu kat stesen bas dengan harapan agar bas tu muncul. Tapi memang dugaan aku benar yang bas itu takkan muncul-muncul.
Dah lah panas! Sakit hati lagi! Kui Kui Kui!!!!

Malas menunggu macam kutu rayau kat stesen bas tu, aku pun beredar dengan hati yang sebak dan pilu. Maka hari itu aku tidak turun ke ofis dan aku sudah mengkhabarkan berita ini kepada bos and dia faham and still beri semangat kat aku and bagi lepas aku tuk hari ini. Jadi hari itu aku pun bergerak tanpa hala tujuan dan hanya menunggu hari larut dimakan gelap.

Dan disaat ini barulah dapat aku rasakan bagaimanakah rasanya kehilangan. Sakit, pedih dan perih sekali. Yelah, walaupun wang yang hilang tak banyak mana tapi itupun hasil usaha aku dalam satu bulan juga.

Moral : Dapat gaji ja, terus masukkan duit tu dalam bank. Kalo hilang pun dompet dengan kad-kad bank tu semua duit still dalam bank. So, tiada lah yang merenggek-rengek malam dan jadi macam kutu rayau tanpa haluan. Har Har Har.

‘Snave Guy Lavoie Kadek Bayu JR